Opinión

Mundial 23: una fita històrico-política per a l’esport femení

En la frenètica actualitat en la qual vivim sota el bombardeig compulsiu de notícies costa apreciar la rellevància que per al nostre present tenen determinats esdeveniments, tot si no fem per cercar la perspectiva des d’on apreciar eixe horitzó enfront del qual sentir l’admiració. La primera selecció de futbol femení a Espanya després de la II Guerra Mundial sorgeix en 1971, una selecció que no era reconeguda per la RFEF. Un fet, però, que no va impedir a dones jugar en una època de misogínia franquista i catòlica en la qual continuava vigent la llicència marital. No és fins a la dècada dels huitanta que a Espanya no es reconeix el futbol femení de manera oficial com a conseqüència de pressions de la UEFA i en 1983 aquesta selecció juga el seu primer partit oficial. En 1997, per primera vegada, es va televisar en obert un partit de la selecció femenina de futbol, any en el qual van guanyar el bronze a l’Eurocopa. Tot i les condicions precàries van jugar el primer Mundial en 2015. Aquest estiu, la selecció femenina de futbol ha guanyat el Mundial, el tercer que juga.

Fa 50 anys, en una època sense cap tipus de llibertat on l’únic espai per a les dones era ser una esposa fidel i casta, dones valentes i apassionades pel futbol van trencar unes normes rígides en contra de tota opressió per a obrir camí a la llibertat de tota dona i xiqueta de poder gaudir del futbol. Fa, només, 40 anys la selecció femenina de futbol no era considerada oficialment per la RFEF. Cap acte de cap home podrà ennuvolar la conquesta històrica a l’esport femení que s’ha sublimat aquest agost de 2023. Una lluita que posa en relleu, no solament els valors de l’esport, sinó també la lluita política per unes condicions dignes.

Rubiales és l’estereotip idíl.lic, i esgotador, de l’hegemonia patriarcal. Els seus actes i discurs ho demostren, està més que analitzat. No és més que un home que ha comprovat, un cop més en la història, que el seu poder no és etern. Perquè el poder a la nostra societat és atorgat, de manera passiva o activa, i ha de ser legítim. I veure com aquest agost de 2023, dones amb coratge s’unien sense por per a denunciar de manera sorora i determinada una agressió sexual ha sigut un altre triomf d’aquest Mundial.

Ara bé, les conseqüències cap a Rubiales han de ser exemplars perquè es faça un pas més en l’erradicació de la creença il·legítima de tot home a fer qualsevol gest no consentit de caire sexual. Així, aquesta fita de la història del futbol femení del nostre país enalteix la lluita de més de 50 anys de dones per la igualtat de condicions en l’àmbit esportiu femení, i serveix per a obrir portes i donar referents a les xiquetes de la nostra època; però també ens ofrena referents de lluita per la sobirania de les dones a decidir sobre el seu propi consentiment.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Normas de uso

  • Esta es la opinión de los internautas, no de escaparatedigital.com.
  • No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
  • Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
  • El e-mail debe ser correcto ya que el comentario será validado a través de dicho correo electrónico, aunque este campo será ocultado en los comentarios.
  • Los comentarios vertidos en esta web son responsabilidad de sus respectivos remitentes, no de Escaparate Digital La IP y el mail de los remitentes serán guardados y podrán ser facilitados a las autoridades competentes en caso de que éstas los requieran.
  • Los comentarios que no se refieran a la noticia o artículo al que corresponden serán eliminados o no autorizados.

Los datos personales recogidos formarán parte de un fichero automatizado debidamente inscrito en la Agencia de Protección de Datos, propiedad de AREA OBERTA, S.L, con CIF B-03989845 y con domicilio en Avda. Juan Carlos I, de Ibi, cuya única finalidad es gestionar el servicio. Como responsable del fichero, ESCAPARATE garantiza el cumplimiento de la Ley Orgánica 15/1999 de Protección de Datos de Carácter Personal. El usuario podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a info@escaparatedigital.com. Àrea Oberta se reserva el derecho a publicar estos comentarios en la edición impresa de Escaparate o en cualquier otro soporte.

5 × 1 =