Actualidad, Castalla

Els ball s’apoderen dels carrers este cap de setmana amb la celebració de les Danses a Castalla

22 septiembre 2023

La tradició i el ball són els protagonistes a Castalla durant la celebració de les ‘Danses 2023’, aquesta festivitat castelluda declarada com a Bé de Rellevància Local Immaterial i mostra genuïna de la tradició de la ciutat. L’Ajuntament i la Comissió de les Danses, en col.laboració amb El Sogall, han organitzat un ampli programa d’activitats durant tota la setmana amb assajos, danses i cercaviles.

L’alcalde de Castalla, Jesús López Blanco, ha destacat “la importància de les Danses per al patrimoni i la cultura de Castalla”. El primer edil ha defensat aquests balls populars “com una mostra de la nostra identitat, tradició i folklore, que actualment es troba molt viva, unint passat i present, gràcies a la gran participació popular amb la que compten”.

Per al primer edil, “bona mostra d’això és la consideració de les Danses de Castalla com a Bé de Rellevància Local Immaterial”.
Durant tota la setmana, la Comissió ha celebrat assajos en diferents punts de la localitat per a preparar la celebració de la festivitat. El carrer Central, la placeta de l’Era dels Cavalls, la glorieta del Convent i la placeta del Carreter han sigut les ubicacions elegides per a aquesta activitat. A més, durant el cap de setmana té lloc la part central de les Danses.

Divendres 22 de setembre, a les 20 hores, arranca la cercavila i la recollida dels Reis de la Dansa. A continuació, a les 20:30 hores, se celebra la dansa amb la participació de les típiques carasses. Dissabte 23 de setembre a les 19:00 hores, de nou cercavila i recollida dels reis. A les 20 hores, dansa amb la participació de carasses i mostra de danses de les veïnes localitats de Tibi i Banyeres de Mariola.

Finalment, diumenge 24 de setembre acaben els actes festius: a les 19 hores, tercer cercavila i recollida dels reis de la Dansa. A les 20 hores, el plat fort, amb la “dansa amb rascat” i la participació dels reis i reines dels 40 anys de la recuperació de ‘La Dansa’.
En aquest sentit, el regidor de Cultura, José Rico, ha convidat a “tots els veïns i veïnes de Castalla a participar en aquesta festa tan nostra que és La Dansa, que gaudeix d’una gran vitalitat i és un exponent de la cultura i el patrimoni de la Foia de Castalla”. Així, l’edil responsable també ha animat a la població de les localitats properes a visitar la ciutat durant el cap de setmana per a “fer més gran la Dansa de Castalla”.