Biar

Biar es prepara per a celebrar les seues festes patronals de Moros i Cristians

8 mayo 2023

Biar celebra del 9 al 13 de maig les seues festes de Moros i Cristians en honor a la Mare de Déu de Gràcia, considerades com una de les més antigues i singulars de quantes se celebren a la Comunitat Valenciana.
Prop de 2.000 festers i musics eixiran al carrer per a participar d’un extens programa d’actes, del que destaquen la ‘Baixada de la Mre de Déu’, a on la imatge de la patrona és portada a muscles des de el Santuari fins l’Església, la nit del 10 de maig amb l’encesa de centenars de fogueres en les muntanyes que envolten la Vila.
Eixe dia, a les cinc de la vesprada, començarà l’Entrada de Moros i Cristians, en la qual desfilen les comparses cristianes: Blanquets, Blavets, Estudiants i Maseros. I les mores: Moros Vells, Moros Tariks y Moros Nous.
Un altre dels seus actes singulars de les festes de Biar és la Medició i el Ball dels Espies, que se celebra la vesprada del dia 11 de maig i que finalitza amb l’arribada al Castell de l’efígie de Mahoma. En este acte es mescla la representació i el folklore i simbolitza com les tropes mores intentaven conquistar la fortalesa, disfressant-se per a no ser reconeguts.
Després de l’Ambaixada Mora se celebra el Ball dels Espies, on participen al voltant de 600 parelles, convertint-ho en el ball més nombrós de quants se celebren en la Comunitat. Aquest divertit ball va batre el seu propi rècord de participació en les festes de Moros i Cristians de 2018, ja que va congregar a 670 parelles, 120 parelles més que en 2017, i dotze bandes de música.

Actes previs
Els actes previs van començar el cap de setmana del 16 i 17 d’abril, amb la presentació del cartell, la revista de festes i el pregó, que enguany va anar a càrrec del mestre i ex director del col.legi Mare de Déu de Grácia, Alfonso Camañes.
El cartell és obra de l’autor Tomás Hernández i Sanjuán i en el mateix acte van ser homenatjats els capitans de les set comparses (Blanquets, Blavets, Maseros, Estudiants, Moros Vells, Moros Tariks i Moros Nous).
La pólvora va ser la protagonista en la jornada del 17 d’abril, festivitat de Sant Vicent, que anuncia la imminent celebració de les festes de Moros i Cristians de Biar. Amb 140 quilos de pólvora, el baluern va arribar al municipi.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Normas de uso

  • Esta es la opinión de los internautas, no de escaparatedigital.com.
  • No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
  • Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
  • El e-mail debe ser correcto ya que el comentario será validado a través de dicho correo electrónico, aunque este campo será ocultado en los comentarios.
  • Los comentarios vertidos en esta web son responsabilidad de sus respectivos remitentes, no de Escaparate Digital La IP y el mail de los remitentes serán guardados y podrán ser facilitados a las autoridades competentes en caso de que éstas los requieran.
  • Los comentarios que no se refieran a la noticia o artículo al que corresponden serán eliminados o no autorizados.

Los datos personales recogidos formarán parte de un fichero automatizado debidamente inscrito en la Agencia de Protección de Datos, propiedad de AREA OBERTA, S.L, con CIF B-03989845 y con domicilio en Avda. Juan Carlos I, de Ibi, cuya única finalidad es gestionar el servicio. Como responsable del fichero, ESCAPARATE garantiza el cumplimiento de la Ley Orgánica 15/1999 de Protección de Datos de Carácter Personal. El usuario podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a info@escaparatedigital.com. Àrea Oberta se reserva el derecho a publicar estos comentarios en la edición impresa de Escaparate o en cualquier otro soporte.

doce − 4 =