Dijous passat 22 d’agost vam tornar a homenatjar Enric Valor coincidint amb l’aniversari del seu naixement, que es va produir tal dia del 1911 al carrer Major de Castalla.
Des del 2011, quan es va complir el seu centenari, la convocatòria del Centre Cultural Castellut i l’Ateneu Republicà de Petrer s’obri a tot el País Valencià i any rere any reunix desenes de persones que pugen a l’Alt de Guisop (serra del Maigmó) a celebrar l’Albada de Valor a plena nit, enguany per catorzena vegada consecutiva.
En aquest espai de carena entre la foia i la mar (1250m), entitats socioculturals com La Cívica-Alacantí/EV, la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià- Escola Valenciana, el Tempir d’Elx, el Centre Muntanyenc de Mutxamel, la Càtedra Enric Valor (UA) i el col·lectiu Gent de Valor i particulars de diverses comarques reivindiquem els trets identitaris valencians i celebrem la llengua, el paisatge, la vida… Enguany s’hi han ajuntat sobre 110 persones entre dolçainers, castellers, cantadors, músics, escriptors, excursionistes… que hi van sumar un toc artístic i musical en un matí fresquet, deliciós i irrepetible.
La colla de dolçainers El Terrós de Petrer s’encarregà de donar la benvinguda al dia, just a l’eixida del sol (7:22 a.m.), acompanyada per la Muixeranga de les Valls del Vinalopó, que formà diverses torres humanes impressionants.
I a partir d’ací les paraules ompliren el matí amb fragments de la narrativa valoriana magníficament dramatitzades per les germanes Rosa i Assumpta Mira i altres.
Enguany pel que fa a V.A. Estellés, celebràrem el seu centenari i els quaranta anys del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes per la qual cosa escoltàrem versos d’Estellés recitats en mallorquí i valencià per diverses persones. I en relació a E. Valor, el 90 anys de la Setmana Cultural Valencianista, celebrada a Alacant i organitzada per ell mateix (tenia només 23 anys!) i els 90 anys de la publicació de la seu primera narració, L’experiment de Strolowikz, així com els 40 de l’inici de la col·lecció popular de Rondalles Valencianes.
paraules del professor de la UA Vicent Brotons “aquests dos personatges tenen una significació cívica i cultural enorme: la de gegants que en la segona meitat del segle XX van dur la llengua i la cultura valencianes sobre les seues esquenes”.
En aquest epicentre enlairat del món real, literari i màgic entre Castalla, Tibi, Agost i Petrer, les associacions participants també reivindicàrem accions per dignificar la figura de l’escriptor castallut i la pròpia cultura valenciana (com la creació de la Fundació Valor, la difusió de la seua obra en adaptacions audiovisuals, la museïtzació efectiva de la casa natal, la recuperació de Planisses amb els seus masos, una Escola Valenciana plurilingüe, l’excel·lència i la qualitat educativa…) i hi denunciàrem els retrocessos administratius i socials de l’idioma propiciats per lleis contràries a la supervivència cultural pròpia, els atacs d’odi, endèmics i malaltissos i les repressions de drets lingüístics.
Motius de supervivència i de justícia ens obliguen a fer aquestes demandes amb urgència.
El grup Albadencs amb Toni Bibiana al capdavant, els germans Javier i Paco els Secs, el trompetista Luis González i un servidor al clarinet interpretàrem la Malaguenya de Barxeta, el Tio Canya i la Jota del Castellut (algunes espontànies s’animaren a ballar-la) que feren les delícies dels assistents.
Finalment, l’escriptora guardonada amb el Premi de Novel·la E. Valor de la Diputació d’Alacant, l’alcoiana Natàlia Gisbert, alçà el brindis per renovellar l’estima per la terra i continuar l’activisme cultural amb la força de la raó i les paraules de trellat, com ho farien Estellés i Valor, Valor i Estellés: per la nostra cultura, per la nostra llengua, pel nostre poble!
En nom del Centre Cultural Castellut vos convidem l’any que ve a unir-vos a aquest exigent però curt i amable ascens matiner, que serà el quinzé.