Actualidad, Castalla

Les festes de Castalla sortegen la pluja i els boatos de capitanies captiven al públic

8 septiembre 2023

Les festes de Castalla de Moros i Cristians en honor a la Mare de Déu de la Soledat s’han pogut celebrar amb normalitat, a pesar de la previsió de Dana que hi havia. Segons expliquen des de l’Agrupació de Comparses, l’únic acte que es va veure afectat va ser el dia 2, on en la processó del Passeig, la Patrona no va eixir de l’esglesia i es va fer un acte simbòlic dins del temple on els majordoms la van poder passejar al mateix temps que se li cantava Nuestra dulce compañía.
Per altra banda, encara que el dia 3 es va despertar amb aigua, els ruixats van parar just per a poder fer tots els actes. Només es va retrassar mitja hora la Diana i la missa de comparses.
L’Agrupación assenyala que han participat més de dos mil festers, xifra molt aproximada a la dels últims anys i que les capitanies 2023 “van fer una meravellosa Entrada amb els seus boatos”.

Acte nou
Les festes d’enguany han comptat amb un acte nou en la programació: l’acompanyament de l’ambaixador, que ha tingut una gran acollida per part de tots els festers.
Una vegada finalitzada la guerrilla i abans de que comence l’Ambaixada, els capitans amb la bandera de la comparsa junt amb els seus disparadors i precedits pels estandartes de cada comparsa, acompanyen a l’ambaixador fins a la Casa del Fester. Ací és on tant el bàndol moro (dia 2 de setembre) com el bàndol cristià (dia 4 de setembre) lluiten pel castell de Castalla.

Pólvora
Un dels actes més característics de les festes és la Baixada de la Mare de Déu el dia 1 de setembre després de la desfilada de l’Entrada.
Amb salves d’arcabusseria i amb valsos, els catelluts i castelludes acompanyen a la patrona fins a l’Esglesia, on està totes les festes. Aquest acte junt amb els alardos i les guerrilles són els actes de pólvora de les festes de Castalla. Enguany, explica l’Agrupació, han participat més de 120 disparadors i s’han utilizat uns 400 quilos de pólvora.

Concurs de l’Arranc
El dia 1 també es celebra el Concurs de l’Arranc de les Músiques, on les bandes oficials de cada comparsa representaven un pasdoble. La banda guanyadora va ser la Societat Protectora Musical d’Antella que és la banda oficial de la Comparsa Maseros amb el pasdoble Sociedad Protectora Musical de Antella, de l’autor Alfonso Yepes Santamaria.

Alta participació
Per part seua, l’alcalde i regidor de Festes, Jesús López, assenyala que les festes s’han desenvolupat amb total normalitat, “a excepció de la processó del dia 2 a la nit, en el qual els festers sí que van desenvolupar amb normalitat la processó però la nostra patrona no va poder eixir de l’Església per la possibilitat de pluja que hi havia. Es va realitzar un acte dins de l’Església amb la banda de música i la coral cantant els gojos que va quedar molt bé”.
Per al primer edil, el resultat de les festes és totalment positiu “perquè hem tingut unes capitanies que han engrandit la festa de Castalla. També hi ha hagut una alta participació en totes les comparses i s’han estrenat molts vestits de confecció local. Les desfilades han sigut perfectament coordinats per l’equip de l’alcalde de festes, agrupació de comparses, directives i portadors de la Verge de la Soledat”.
Quant al fet que puga haver-hi hagut més públic per celebrar-se enguany les festes en cap de setmana, Jesús López, indica que “ha sigut l’habitual, ja que, siga cap de setmana o entre setmana, existix una gran afluència de públic, perquè la gent de Castalla i de la comarca som molt festers. No crec que la coincidència en cap de setmana haja afavorit que vinga més gent, potser que hi haja algun fester més en les comparses, sí”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Normas de uso

  • Esta es la opinión de los internautas, no de escaparatedigital.com.
  • No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
  • Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
  • El e-mail debe ser correcto ya que el comentario será validado a través de dicho correo electrónico, aunque este campo será ocultado en los comentarios.
  • Los comentarios vertidos en esta web son responsabilidad de sus respectivos remitentes, no de Escaparate Digital La IP y el mail de los remitentes serán guardados y podrán ser facilitados a las autoridades competentes en caso de que éstas los requieran.
  • Los comentarios que no se refieran a la noticia o artículo al que corresponden serán eliminados o no autorizados.

Los datos personales recogidos formarán parte de un fichero automatizado debidamente inscrito en la Agencia de Protección de Datos, propiedad de AREA OBERTA, S.L, con CIF B-03989845 y con domicilio en Avda. Juan Carlos I, de Ibi, cuya única finalidad es gestionar el servicio. Como responsable del fichero, ESCAPARATE garantiza el cumplimiento de la Ley Orgánica 15/1999 de Protección de Datos de Carácter Personal. El usuario podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a info@escaparatedigital.com. Àrea Oberta se reserva el derecho a publicar estos comentarios en la edición impresa de Escaparate o en cualquier otro soporte.

8 + once =