Opinión

13a Alba de Valor a Planisses

25 agosto 2023

El passat 22 d’agost, coincidint amb el dia del naixement de l’escriptor Enric Valor (Castalla 1911-València 2000) un centenar de persones d’arreu de les comarques tornàrem a celebrar per 13a vegada l’Alba de Valor, entre la valleta de Planisses i els peus de l’enlairat Maigmó, un racó de món deliciós en plena muntanya obert a la mar. Com és costum, l’eixida començà des del pi de l’Empenyador prop de les 6.00 del matí en plena fosca, per arribar a l’Alt de Guisop (1250 m) abans que isquera el sol una hora després. Aquesta activitat organitzada anualment pel Centre Cultural Castellut i l’Ateneu Republicà de Petrer és un acte obert de germanor (hi assistiren persones d’entre 5 i 78 anys) i que es convoca des del 2011 en homenatge al mestre de les paraules qui va viure compromés amb la llengua i el país, i que va fer una impagable aportació escriptora, des de la gramàtica a l’obra novel·lística, passant per la monumental recopilació de les Rondalles Valencianes i una tasca civicocultural heroica.

Entre les personalitats assistents hi havia el senador i expresident de les Corts, Enric Morera, l’escriptora Elvira Cambrils (guanyadora del premi Valor de Novel·la 23) qui va tindre l’honor de fer un preciós brindis final, els professors de la UA Joan Borja, Vicent Brotons i Carles Segura, l’escriptor Raül Verdú i membres destacats d’associacions culturals i cíviques com Escola Valenciana, El Tempir, la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià-EV, la Muixeranga de les Valls del Vinalopó, el col·lectiu Gent de Valor, Terres del Vinalopó-EV, el Centre Muntanyenc de Mutxamel

Una vegada assolit el cim del Guisop i al primer raig de sol s’inicià l’homenatge, com ja és tradicional, amb el toc de dolçaines i tabals de la colla El Terròs de Petrer, mentre una muixeranga s’alçava al cel. Cal destacar l’actuació en directe dels castelluts Toni Bibiana, Paco i Javier els Secs que acompanyats de les guitarres i amb la col·laboració de Carles Durà al requint interpretaren dos cançons del cèlebre grup valencià Al Tall, Lladres i El Tio Canya, en memòria de Manolo Miralles, músic recentment traspassat d’aquest grup referent de la Nova Cançó, i que foren entonades a cor per tots els assistents, posant la pell de gallina i omplint d’emoció l’espai enlairat d’aquest mític lloc, un món real, literari i màgic alhora, immortalitzat en l’obra valoriana. Les germanes Rosa i Assumpta Mira van oralitzar un passatge del Cicle de Cassana i no faltaren lectures relacionades amb la vida i l’obra del rondallista, gramàtic i novel·lista.

Una jornada de records a personatges de la nostra cultura, a efemèrides literàries, musicals, cíviques i històriques, d’homenatges al país i a la nostra gent, d’emocions i sentiments que feren de l’albada una trobada deliciosa i reivindicativa. L’acte va acabar amb un esmorzar que serví per bescanviar salutacions i recuperar forces, amb el compromís de tornar a ajuntar-se l’any vinent per reafirmar la noble aspiració expressada inequívocament pel senyor Enric Valor i Vives: “un futur esplendorós per a la nostra llengua parlada i escrita”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Normas de uso

  • Esta es la opinión de los internautas, no de escaparatedigital.com.
  • No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
  • Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
  • El e-mail debe ser correcto ya que el comentario será validado a través de dicho correo electrónico, aunque este campo será ocultado en los comentarios.
  • Los comentarios vertidos en esta web son responsabilidad de sus respectivos remitentes, no de Escaparate Digital La IP y el mail de los remitentes serán guardados y podrán ser facilitados a las autoridades competentes en caso de que éstas los requieran.
  • Los comentarios que no se refieran a la noticia o artículo al que corresponden serán eliminados o no autorizados.

Los datos personales recogidos formarán parte de un fichero automatizado debidamente inscrito en la Agencia de Protección de Datos, propiedad de AREA OBERTA, S.L, con CIF B-03989845 y con domicilio en Avda. Juan Carlos I, de Ibi, cuya única finalidad es gestionar el servicio. Como responsable del fichero, ESCAPARATE garantiza el cumplimiento de la Ley Orgánica 15/1999 de Protección de Datos de Carácter Personal. El usuario podrá ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a info@escaparatedigital.com. Àrea Oberta se reserva el derecho a publicar estos comentarios en la edición impresa de Escaparate o en cualquier otro soporte.

diecisiete + 6 =