La tradicional Nit dels Fatxos d’Onil, que cada Nit de Nadal encén els carrers del poble amb foc i espart, ha sigut inclosa com a proposta dins la documentació aportada per la Generalitat Valenciana a la candidatura que Espanya i el Marroc han presentat davant la UNESCO per reconéixer la cultura de l’espart com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Concretament, s’ha lliurat un vídeo informatiu sobre la celebració colivenca, amb la intenció que puga ser incorporat a l’expedient definitiu, on l’espart és un element protagonista. Esta documentació acompanya altres materials que acrediten la presència i el valor cultural de l’espart en diverses zones del territori valencià.
L’anunci es va fer durant la 96a reunió del Consell de Patrimoni Històric, celebrada a Gijón, on va participar la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar. A Onil, el foc es fa festa cada 24 de desembre amb els fatxos, unes torxes fetes artesanalment amb espart verd i sec. El sec forma la base —coneguda com a “torxera”— i el verd es trena per subjectar-la. Una vegada encesos, els veïns els fan rodar generant cercles de foc mentre recorren els carrers del poble.
Candidatura binacional
Segons va explicar Tébar, cada vegada és més complicat entrar en la llista de patrimoni mundial, per això es busquen candidatures compartides, com esta, que milloren les opcions d’èxit. La decisió final de la UNESCO es coneixerà en 2026. En el cas de l’espart, es tracta d’una candidatura binacional en la qual participen Espanya i el Marroc. En concret, l’expedient ha sigut presentat davant la Secretaria General de la UNESCO que, després de revisar totes les propostes presentades, emetrà el mes de juny un informe en el qual es donarà a conéixer si la candidatura hispano-marroquina serà valorada el pròxim 2026.
Mentrestant, la inclusió d’Onil en esta candidatura ja representa un reconeixement important al valor patrimonial de la festa, tant per la seua singularitat com per la manera com manté viu l’ús de l’espart. A més, reforça el paper del municipi dins del panorama cultural valencià i obri la porta a una projecció internacional de la Nit dels Fatxos.