Durant aquest curs, a banda de les ja conegudes mobilitats de grup, un total d’onze alumnes de l’IES Enric Valor de Castalla han tingut l’oportunitat de realitzar estades Erasmus (de curta i llarga durada) en diferents països d’Europa.
Mobilitat a Finlàndia
De llarga estada, trobem la mobilitat a Finlàndia, d’un mes i mig, en la qual van participar tres alumnes: Malena Bernabeu, Lola García i Pau Pérez, que ens fan la següent crònica:
“L’aventura finesa va començar el 4 de febrer. Feia mesos que sabíem que anàvem a viatjar a l’altra punta d’Europa per estar un mes i mig a kilòmetres de casa i en un país nou, diferent, i gelat sobretot. Però no vam ser conscients fins que no vam posar un peu a l’avió, ahí ens vam adonar del què estava a punt de passar.
La primera setmana va ser un fum de novetats, alguns no havíem tocat un portàtil en la nostra vida i altres no sabíem prendre un autobús urbà (i encara no sabem). A més, amb el termòmetre marcant -24 °C, no se’ns feia agradable aprendre a desplaçar-nos per la ciutat. Però sabíem que tot aniria bé perquè des del primer moment les riallades van estar presents.
Una vegada habituats, el nostre propòsit va ser conéixer gent, però el que es diu normalment sobre els finesos és cert: no són els millors relacionant-se. Això no obstant, a falta d’amics finesos, ens en vam haver d’anar a Finlàndia per a conéixer a la nostra estimada Josefina, d’Argentina, que estava fent una mobilitat d’un any i que en poques setmanes es va convertir en una persona molt especial per a nosaltres. Va ser reconfortant conéixer a algú que parlara espanyol, perquè per a les nostres orelles el finés sona: “tuku tuku, taka taka”. Però nosaltres hem sobreviscut sabent dir: moi moi i kiitos (hola i gràcies).
L’institut ha sigut una part fonamental de la nostra mobilitat. Ens hi ha sorprés de manera positiva el sistema educatiu. Les classes són un poc més llargues (75 minuts), però l’alumnat disposa d’hores d’estudi pròpies.
Açò és de gran ajuda, ja que dona marge a l’estudiant per saber planificar-se a l’hora d’estudiar i li resta temps d’estudi i tasques a casa. A més, el govern proporciona dispositius electrònics a tot l’alumnat, a classe es treballa amb portàtil el 95% del temps. Considerem que açò és important de cara al futur, ja que les noves tecnologies ja són una part fonamental del món laboral actual i futur. Més concretament al nostre centre ens vam sentir còmodes amb les seues instal·lacions molt ben cuidades.
Les setmanes passaven i sentíem com a cada llar hi havia dolçor. Potser no entenguérem el que deien, però un dibuix, una abraçada de sobte o un somriure ens mostraven que al cap i a la fi a totes les famílies hi ha estima d’una manera o d’altra.
Esta mobilitat ens va nutrir de coneixement, lliçons, aventures, anècdotes, records, riures, estima i creixement. Considerem que este tipus d’experiència és una cosa realment especial de viure, si algú dels que llegiu açò teniu l’oportunitat de viure una mobilitat així no la deixeu anar. I més quant és de llarga durada, quant més temps passes a un país més coses aprens i més enriquiment t’emportes a casa. Nosaltres estem immensament agraïts a este programa, a la UE, al nostre centre IES Enric Valor, al Kouvolan Yhteislyseon, al nostre professorat, a les nostres famílies d’acollida, a les nostres famílies que ens esperaven a casa impacients, i a nosaltres mateixos per l’esforç que hi hem posat per poder estar a Finlàndia.
Havent finalitzat la mobilitat, mirem enrere i ens adonem que viatjar ens fa aprendre, i més enllà, viatjar d’aquesta manera a esta edat i amb les facilitats que se’ns han proporcionat és un autèntic regal. Milers de gràcies.”
Mobilitat a França
De curta estada, trobem la mobilitat a França, de tres setmanes, en la qual van participar huit alumnes. Sara Alfonso, una de les participants, ens fa la següent crònica:
“Alguns alumnes de 4t d’ESO vam tindre la meravellosa oportunitat de realitzar una mobilitat de curta durada (3 setmanes) a Langres, França.
Vam realitzar diferents activitats, com visitar el mateix poble de Langres i els seus museus, muntar a cavall, anar a la bolera, conéixer com és una granja, assistir a classes de teatre, voleibol i natació, visitar les ciutats de Dijon i Nancy… a més d’anar a classe amb els nostres corresponents per viure de primera mà el funcionament del sistema educatiu i la cultura d’aquest país. Així mateix, vam experimentar com és l’idioma, els costums i tradicions, els menjars típics i molts altres aspectes. Va ser una experiència excepcional, en la qual vam aprendre moltes coses i ens vam divertir molt.
Volem agrair als dos centres haver-nos concedit l’oportunitat de viure aquesta gran experiència. D’altra banda, gràcies també a les famílies i a tota la comunitat educativa per haver-nos acollit tan bé.”
Més experiències
Els alumnes castelluts han acollit els seus corresponents finesos i francesos a les seues respectives cases, donant-los l’oportunitat de conéixer Castalla, les nostres llengües, tradicions, costums i el nostre sistema educatiu. S’han creat amistats molt fortes i duraderes, demostrant la capacitat del projecte Erasmus d’unir persones de diferents països, sense importar de quin país són.
Per al proper curs l’IES Enric Valor està organitzant més mobilitats de llarga i curta estada perquè els alumnes castelluts tinguen l’oportunitat d’estudiar a altres centres europeus gràcies a Erasmus +.