L'equip de govern ha tornat a convocar els propietaris d'habitatges en sòl no urbà a una segona reunió, per informar sobre l'esborrany de la conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat en relació amb la regularització d'aquestes cases de camp.
La primera convocatòria va tenir lloc a mitjans de desembre i va desbordar totes les previsions d'assistència. Centenars de residents a Castalla, també procedents de diferents punts de la província, que són propietaris de finques rústiques, van acudir per conèixer el contingut d'una xerrada que s'intuïa de gran interès i l'alcalde, Antonio Bernabeu, es va veure obligat a ixir a la zona exterior de la Casa de Cultura a disculpar aquest imprevist davant la impossibilitat que centenars de persones no van poder accedir a la sala on s'estava fent la xerrada informativa.
La nova reunió se celebra hui dilluns 16 de gener i l'Ajuntament tornarà a explicar els tràmits que hi ha previstos iniciar per legalitzar el gran nombre de cases de camp que hi ha al terme municipal.
Quina és exactament la proposta de l'Ajuntament per legalitzar aquests habitatges en sòl no urbanitzable?
El Decret Legislatiu 1/2021, de 18 de juny, del Consell que aprova el Text Refós de la Llei 5/2014 del Consell d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP), determina el procés guir per a la regularització urbanística de les construccions existents en sòl no urbanitzable (SNU).
L'Ajuntament fa ús d'aquesta normativa per regularitzar aquestes construccions.
Quins tràmits els correspondria fer als propietaris?
És una cosa que està per concretar, i que de poc a poc a mesura que es vagen portant els diferents tràmits que la normativa enumerada anteriorment marque, es farà públic i es comunicarà als interessats.
Sembla que no totes les edificacions es podran legalitzar, què passa, doncs, amb aquestes cases? ¿Es permetrà legalitzar-les d'alguna manera, quedaran en precari o s'aplicarà estrictament la llei i s'hauran d'enderrocar?
De moment i seguint sempre les indicacions de la Llei, només es podran legalitzar, a l'empara de la normativa esmentada, les construccions existents abans del 20 d'agost de 2014.
Segons va dir, és un decret del govern valencià que s'aplicarà per primera vegada a Castalla no creu que aplicar aquesta mesura és una mica precipitat i pot generar conflictes? Sobretot perquè es va dir a la reunió que encara no se saben algunes formes d'aplicació.
De cap manera es pretén crear cap conflicte, més aviat es pretén aportar solucions, als propietaris i usuaris d'aquestes construccions, fora d'ordenació urbanística.
Els passos a seguir estan perfectament determinats, i s'ha començat per seleccionar tres zones rurals de sòl no urbanitzable, del terme municipal de Castalla, que per les seves característiques les fan idònies per començar amb aquest procés.
D'inici és preceptiu que sobre les àrees seleccionades inicialment per a la seva regularització, es manifestin les diferents conselleries implicades sobre la seva viabilitat i compliment normatiu, així com a les solucions de normalització que es proposa aplicar per part de l'Ajuntament de Castalla.
De totes maneres, els processos que es duran a terme, es tractaran amb total rigor i objectivitat, com és preceptiu i normal en tots els temes jurídics i administratius daquest Ajuntament. Això garantirà la bona fi de tots els processos.
Dotació de serveis i millora de camins
La conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha elaborat una Guia Orientativa de Minimització de l'Impacte Territorial, manual remés als ajuntaments on s'orienta, que no obliga, sobre com ha d'encaminar-se la gestió de l'ordenació en sòl no urbanitzable de les cases de camp.
Aquest manual, en les seues primeres pàgines exposa que “animem a tots els ajuntaments i als propietaris afectats a iniciar els processos de regularització incoant els procediments de minimització, tant individualitzada com col·lectiva”.
Entre les consideracions importants que es detallen en aquest document està la dotació de serveis en les zones rurals com la millora d'accés i camins; condicionament de sanejament i proveïment d'aigua potable, recollida de residus, subministrament elèctric, mitigació enfront de riscos d'inundació, prevenció d'incendis forestals, entre altres.