La posada de llarg de la gigafactoria de bateries de Volkswagen, a càrrec de la seua filial Seat, va reunir l'1 de juny més de 250 empreses i sectors a la seu de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) a València.
Fins a la capital del Túria es va desplaçar una representació d'empresaris de l'Associació d'Empresaris de la Foia de Castalla per conèixer de primera mà les línies mestres que planteja la multinacional alemanya per al futur de la seua aposta a la Comunitat.
El vicepresident executiu de compres de Seat, Alfonso Sancha, va ser l'encarregat d'exposar el pla al nodrit auditori de CEV. La gran aposta del grup automobilístic per Parc Sagunt per engegar la seua planta de bateries suposarà una inversió de 4.000 milions i compres anuals per valor de 8.000 milions.
La companyia vol que es queden al territoi per generar una cadena de valor resilient i assegurar la competitivitat d'Espanya. «Només podrem tenir una fàbrica de cotxes elèctrics a Espanya si comptem amb una xarxa de proveïdors forts al segment del cotxe elèctric i els seus components», va avisar el vicepresident executiu de compres de Seat, Alfonso Sancha.
La firma buscarà partners per establir aliances de la Comunitat Valenciana. En aquest escenari és important que les empreses de la Foia de Castalla estiguen ben posicionades per establir sinèrgies perquè ja han demostrat que estan capacitades per treballar amb les grans de l'automoció i amb els Tier 1 i Tier 2.
Volkswagen aspira a construir la fàbrica de bateries més gran del grup a Europa, un fet que el múscul empresarial de la Foia de Castalla ha d'aprofitar per la seua proximitat, experiència i capacitats productives que posseeix el teixit del nostre territori. «Volem ser una part integral de la Comunitat i no algú que simplement ve de pas. Som aquí per quedar-nos», va indicar Sancha.
Les previsions que va exposar Alfonso Sancha són que la fàbrica comenci a funcionar el 2026 i generi més de 3.000 llocs de treball. Als assistents se'ls va detallar com poden presentar les seves propostes de negocis per canalitzar les aliances i ser proveïdors de la multinacional alemanya. Alfonso Sancha va ser directe: «Obrim la porta, l'hauran de travessar vostès i mostrar la seva bona feina i competitivitat», va postil·lar.
Amb una capacitat de producció de 40 gigawatts hora, que equival al subministrament de 800.000 vehicles elèctrics anuals, la gigafactoria fabricarà cel·les unificades d'una mateixa mida per a tots els vehicles del grup empresarial. Volkswagen és la firma que engloba marques com Skoda, Seat i Cupra, entre d'altres. Les cel·les es fabricaran amb cobalt i MNC, encara que la planta de Sagunt busca ser polivalent adaptar-se a les tecnologies químiques que sorgeixin en el futur.
Una de les qüestions que va subratllar Sancha és que al setembre hi haurà una resolució sobre el PERTE (un projecte basat en la col·laboració publicoprivada i centrat en l'enfortiment de les cadenes de valor de la indústria d'automoció espanyol (un sector estratègic per a Espanya). A finals d'aquell mes hauria d'estar la resolució definitiva de l'atorgament dels fons europeus per accelerar la posada en marxa de la gigafactoria.
Confederació Empresarial de Salvador Navarro, president de CEV –organització empresarial a què pertany IBIAE– va declarar que «la nostra situació geoestratègica, la diversificació productiva, l'obertura a l'exterior o les nostres excel·lents infraestructures han convençut Volkswagen, i ara tenim l'enorme responsabilitat de no defraudar-los». En aquest sentit, el president de CEV, com a organització més representativa de la Comunitat Valenciana i amb un pes important a la CEOE, va apuntar que s'implicarà al 100% a donar suport a les necessitats de Seat i dels sectors implicats en aquesta inversió «perquè tinguen el millor ecosistema de proveïdors possible».