Del 8 al 12 de maig els professors de l’IES Enric Valor de Castalla Arantxa Castelló Sirvent i Manel Bernabeu Mira van estar a l’Institut Martinho Arias de Soure, en Portugal, realitzant una activitat de Job Shadowing dins del projecte Erasmus +. Els dos professors van assistir a classes tant de llengües com de l’àmbit científic-tecnològic. Allí van intercanviar experiències educatives amb professors portuguesos i lituans que també visitaven el centre. Tanmateix van poder observar i comprendre un dels sistemes educatius que més ha millorat a Europa en els darrers anys.
Portugal ha aconseguit que els seus alumnes de 15 anys es situen per sobre de la mitjana de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que agrupa els països més rics del món, a les tres àrees d’estudi avaluades per la prova Pisa: ciència, lectura i matemàtiques. Açò s’ha aconseguit mitjançant importants canvis dins del seu sistema: un mapa escolar format per una gran majoria de col·legis públics i uns pocs privats en privatitzar-se els col·legis concertats.
Edat d’escolaritat obligatòria fins als 18 anys. L’etapa d’educació Primària s’allarga fins als 14 anys (8 curs) i s’ha d’aprovar un examen nacional que juntament amb la mitjana de primària permet l’alumnat passar a la següent etapa.
Una forta aposta per la Formació Professional a Secundària.
Fragmentació de l’examen nacional després del Batxillerat (l’EBAU d’Espanya) que es fa de manera dividida quan finalitza cada un dels dos anys que dura el Batxillerat (11 i 12 curs).
Model ‘agrupament d’escoles’: el director del centre de secundària ho és també del col·legis de la seua zona els quals visita sovint. En ells té personal directiu adjunt i la coordinació és molt estreta. Com era d’esperar, expliquen, “la visita va ser molt profitosa per conèixer este sistema educatiu tan exitós”.